De Spaanse en Japanse cultuur

De Spaanse en de Japanse Cultuur

In de literatuur van Hofstede wordt gesproken over de vier dimensies die de cultuur van een land bepalen. Deze vier dimensies zijn; Machtsafstand, individualisme, masculiniteit en onzekerheidsvermijding. Via deze vier dimensies wordt hieronder de cultuur van Spanje en van Japan uitgelegd.


De Machtsafstand in Spanje.

De eerste dimensie Machtsafstand wordt in drie situaties uitgewerkt. De machtsafstand in het gezin, de machtsafstand op school en op het werk.

  • De machtsafstand in het gezin; De machtsafstand in het gezin is redelijk groot. De ouders zijn de baas en de kinderen moeten gehoorzamen. Er zijn duidelijke regels en kinderen kijken op tegen de ouderen in het gezin.
  • De machtsafstand op school; De machtsafstand op school is ook duidelijk te zien. Op sommige scholen worden nog uniformen gedragen. De docenten nemen de initiatieven en geven hun wijsheid aan de leerlingen. De leerlingen kijken op naar de docenten en behandelen ze met respect.
  • De machtsafstand op het werk; De baas is verantwoordelijk voor alles wat er in het bedrijf gebeurd. De baas verdeeld de taken en bepaald wat er verder gebeurd. Als werknemer is er geen ruimte voor overleg of eigen initiatieven. De werknemers met minder macht binnen het bedrijf zijn afhankelijk van de mensen met veel macht binnen het bedrijf.


De Machtsafstand in Japan.


De eerste dimensie Machtsafstand wordt in drie situaties uitgewerkt. De machtsafstand in het gezin, de machtsafstand op school en op het werk.

  • De machtsafstand in het gezin; Geert hofstede beschrijft Japan als de meest masculiene samenleving. Het verschilt tussen man, vrouw en kinderen is daar erg groot. Vroeger ging het zelfs zo ver, dat kinderen die linkshandig werden geboren gedood werden, omdat dit werd gezien als een handicap.
  • De machtsafstand op school; In Japan ligt de druk op kinderen en hun schoolprestaties erg hoog. Van vele worden verwacht dat zij universitair gaan studeren, het grootste deel van de hoog begaafde kinderen komt dan ook uit Japan. Natuurlijk zijn hier ook strenge regels, uniformen zijn nog steeds actief, en de studie staat voorop!
  • De machtsafstand op het werk; In Japan is zijn baan, een v/d belangrijkste dingen in zijn leven. De baas maakt dan ook duidelijk wat de taken zijn, en daar dient de werkgever zich naar te gedragen. Ook blijft een japanner vaak bij dezelfde werkgever werken zijn hele leven lang.

 

 Individualisme in Spanje.

De dimensie individualisme wordt ook doormiddel van de drie situaties uitgewerkt.

  • Individualisme in het gezin; In de gezinnen in Spanje is er geen sprake van individualisme maar van collectivisme. Het gezin staat centraal niet de individu. Binnen de families en de gezinnen zorgt iedereen voor elkaar en is iedereen gelijk.
  • Individualisme op school; Het groepsverband is zoals hierboven al aangegeven erg belangrijk in Spanje. Door een diploma krijg je een hogere status. Dit is positief voor de hele familie.
  • Individualisme op het werk; Als werknemer werk je als een groep niet als een individu. Het groepsverband staat centraal. De persoonlijke relaties binnen het bedrijf zijn daarom ook erg belangrijk.

Individualisme in Japan.

De dimensie individualisme wordt ook doormiddel van de drie situaties uitgewerkt.

  • Individualisme in het gezin; vroeger waren gezinnen in Japan vaak collectivistisch, rijke landen waren erg individualistisch, en arme landen (zoals toen Japan) waren nauw samen. In het heden heeft Japan zich sterk ontwikkeld, vooral economisch. Dus je ziet steeds meer (ook in gezinnen) dat de personen steeds meer naar het individu kijken. Men is erg prestatie gericht.
  • Individualisme op school; In Japan is prestatie erg belangrijk. Door een diploma krijg je een hogere status. Dit is positief voor de hele familie en ziet men als een boegbeeld. Vaak worden mensen zonder diploma gezien als ‘’nietsnutten.
  • Individualisme op het werk natuurlijk werken de werknemers is Japan nauw samen in teamverband. Maar het school en prestatie gerichte zijn zij nog niet verloren. Prestatie is dan ook een belangrijk woord binnen de Japanse cultuur.

 

Masculiniteit in Spanje.

De dimensie masculiniteit wordt door dezelfde situaties uitgewerkt.

  • Masculiniteit in het gezin; Masculiniteit is niet bepalend in het gezin. De vader en de moeder zijn allebei gelijk binnen in het gezin. De kinderen hebben ook even veel respect naar beide ouders. Regels worden samen gemaakt en alles gaat in overleg. De opvoeding van de kinderen is belangrijk voor zowel de vader en de moeder. Het is dus niet zo dat de moeder thuis blijft voor het gezin en de vader werkt. Ook kunnen ouders allebei werken dan worden de kinderen opgevangen door familie of gaan naar de crèche.
  • Masculiniteit op school;  Ook op scholen in Spanje is masculiniteit niet van belang. Op school zijn gemiddelde prestaties de norm. Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen jongens en meisjes. Jongens en meisjes kiezen dezelfde studierichtingen.
  • Masculiniteit op het werk; Op het werk is masculiniteit niet bepalend. Er wordt gewerkt om te leven. Dit betekend dat het leven centraal staat en dat je werk nodig hebt om geld uit te kunnen geven in het leven. Het leven staat voor het werken. Als werkgever moet je bescheiden zijn.


Masculiniteit in Japan.

De dimensie masculiniteit wordt door dezelfde situaties uitgewerkt.

  • Masculiniteit in het gezin; Masculiniteit is erg bepalend in het gezin. Hoe ouder de man in het gezin, hoe meer status en macht hij beschikt. Natuurlijk staan de ouders bovenaan in machtspositie, en voor de kinderen (en vooral vroeger) was het gehoorzamen. Vele Japanse families leefden dan ook samen in een groot familiehuis. Hierin stond ouderdom voor wijsheid, en dus macht in dit geval.
  • Masculiniteit op school;  In Japan staat masculiniteit hoog in het vaantje. Voor iedere student was het belangrijk dat je zo hoog mogelijk presteerde. En net als in de families stond ouderdom en wijsheid voorop. Dus leraren moesten respectvol behandeld worden en ook een vorm van ‘’ge-eerd’’ worden.
  • Masculiniteit op het werk; Op het werk is masculiniteit tegenwoordig minder bepalend. Er wordt gewerkt om te leven. Vooral vroeger waren banen minder beschikbaar, en werkten families vaak bij elkaar. Tegenwoordig is in de Japanse cultuur samenwerking ook een belangrijke factor. En ligt deze masculiniteit minder op de voorgrond.

 

Onzekerheidsvermijding in Spanje.

De laatste dimensie onzekerheidsvermijding wordt in dezelfde situaties uitgelegd.

  • Onzekerheidsvermijding in het gezin; Spanje heeft een sterke onzekerheidsvermijding. In het gezin is dit terug te zien aan veel stress en spanningen en gevoelens worden duidelijk laten zien.
  • Onzekerheidsvermijding op school; Op school is dit terug te zien aan de strakke regels voor de kinderen wat vies of taboe is. De studenten verwachten van de docenten dat ze het antwoord weten en de docenten moeten dit dan ook waar kunnen maken. Regels zijn voor de leerlingen belangrijk om te kunnen werken.
  •  Onzekerheidsvermijding op het werk; Op het werk wordt tijd als geld gezien. Er is een innerlijke drang voor hard werken aanwezig en dit is dan ook terug te zien in het bedrijf. Eigen initiatieven of nieuwe ideeën worden onderdrukt. Er is een hoge motivatie voor het werk om zo te kunnen voorzien in de sociale behoeften.


Onzekerheidsvermijding in Japan.

De laatste dimensie onzekerheidsvermijding wordt in dezelfde situaties uitgelegd.

  • Onzekerheidsvermijding in het gezin: In Japan  word onzekerheid in het gezin niet geduld. Er zijn vaak strenge regels en normen en waarden waar zich aan gehouden moet worden.
  • Onzekerheidsvermijding op school; Op school zijn regels, normen en waarden ook hier erg van belang. Het is voor hen belangrijk de regels na te volgen, om zo uiteindelijk tot een goed resultaat te komen.
  • Onzekerheidsvermijding op het werk; Op het werk is onzekerheidsvermijding ook van belang, maar in mindere mate dan in de factor: familie, en school. De baan is erg belangrijk voor Japanners, en zij willen dus een goede structuur binnen de werkvloer.

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb