Segmentatie doelgroepen

Analyseer waar er op de markt voor duurzame en memorabele groepsrondreizen voor Nederlandse reizigers kansen liggen. Ondanks dat de doelgroep en type reizen min of meer afgebakend zijn, kun je beide nog verder specificeren en/of segmenteren (leeftijd, inkomensklasse, lifestyle, vervoer, verblijf, vermaak, etc.). Houd hierbij rekening met de twee essentiële thema’s ‘duurzaamheid en beleving’. Schrijf de argumenten van de genomen keuzes uitvoerig op, zodat de keuze zichtbaar onderbouwd zijn.

Jong volwassenen (18-30), die genoeg hebben van de zon, zee en zuip vakanties.

 Onderbouwing doelgroep:

  • Actieve doelgroep,
  • Meer interesses in culturele vakanties
  • Vaak geen kinderen, dus ideaal voor groepsrondreizen
  • Steeds hogere beroepsopleiding, dus meer kennis
  • Toekomstige consumenten à ontwikkelingen binnen deze doelgroep vinden plaats.
  • Perfecte leeftijd voor activiteiten, jong genoeg voor zware activiteiten, en oud genoeg voor leeftijdgerichte activiteiten.
  • Arbeidsinkomen gaat steeds meer omhoog.
  • Kansen in de doelgroep:
  • Lange levenscyclus
  • Maken gebruik van social media, veel onderlinge contacten wat leid tot mond tot mond reclame.
  • Deze doelgroep ontwikkelt zich steeds meer à steeds meer jongeren willen reizen.
  • De doelgroep beseft zich steeds meer over duurzaamheid.
  • De doelgroep is opgeleid met duurzaamheid

Voorheen werd een jongerenreis met een zon,zee en zuip vakantie geassocieerd. Tegenwoordig bestaan er vele verschillende soorten jongeren vakanties, waarin ook zij geinteresseert zijn in ontdekkingen, activiteit en cultuur.

Segmentatie jong volwassenen.
De doelgroep jong volwassenn is natuurlijk ook onder te verdelen. Verschillende segmenten betekent dus ook verschillende belangstellingen. Daarom verdelen we de jongvolwassenen in twee leeftijdscategorieën:

18 t/m 24(jongeren)

Deze doelgroep is nog erg in ontwikkeling qua ontdekking van de eigen interesses. Het is belangrijk om daarom hierbij goed in te spelen op de wensen van de consument. We willen dan ook culturele activiteiten en de zon vakantie combineren om zo de wensen van de doelgroep te bevredigen. Bij deze doelgroep is het in de meeste gevallen ook dat zij niet over kinderen beschikken.

Qua vervoer zijn voor deze doelgroep toch wel meerdere mogelijkheden. Vaak zien zij busreizen toch niet als een obstakel voor een vakantie. Het meerendeel onder hen heeft dan ook al vaker de bus gebruikt voor het vervoer van vakantie. Maar natuurlijk blijft voor hun ook het vliegtuig erg aantrekkelijk.

Bij vermaak richtten we ons bij deze doelgroep op een combinatie van activiteiten. Natuurlijk betrekken we de cultuur en historie van een land erbij, maar dit gaat gepaard met activiteiten die voor deze doelgroep ook van belang zijn. Voorbeelden zijn: kroegentochten, het organiseren van uitjes etc.

De lifestyle van de ‘’jongeren’’ heeft natuurlijk een aantal karakteristieke trekjes. Veel van hen zien vakantie als een manier om te socializen. Zij hebben nog net minder verantwoordelijkheden dan de adult, en willen vaak spanning en avontuur. Maar ook zij bewegen zich steeds meer voor interesse naar het onbekende. Hierdoor kan men door een goede combinatie van activiteiten inspelen op de behoeften van de consument.

25 t/m 30(adults)
Deze doelgroep heeft zich al in ruime mate ontwikkelt in het bewustzijn van zijn-haar interesses. Vaak zijn zij meer geinteresseert in het bezoeken van culturele plekken etc. Daarom zijn activiteiten vooral in de steden, en rondtochten erg aantrekkelijk voor deze doelgroep. Vaak zie je ook dat in deze doelgroep het merendeel uit koppels bestaat.

Qua vervoer is het verstandig om voor deze doelgroep toch alleen het vliegtuig beschikbaar te stellen. Een groot deel van deze doelgroep richt zich toch wel tot comfort en luxe. Vooral als zij in het bezit zijn van kinderen is dit een uiterste noodzaak. Met het gebruik van vliegtuigen willen we ons dan ook richtten op duurzaamheid. D.m.v greenseats, of een bijdrage om het co2 percentage te corrigeren kan men allerlei oplossingen bedenken om zich in te zetten voor het milieu.

Vermaak word in deze doelgroep net iets anders ingericht van bij de doelgroep jongeren. Rondleidingen, het bezoeken van museas etc zijn voorbeelden van activiteiten die hierin plaatsvinden. Ook beleving is hierbij van groot belang, we willen ons richten op activiteit en avontuur.

De lifestyle van de adults is vaak al erg zeker. De meeste mensen in deze doelgroep hebben zich vaak al gesettled of hebben hier al vrij veel ervaring mee. De spanning en avontuur is in zekere zin een klein beetje gedaald. Ook zijn zij minder flexibel en willen zij dus meer zekerheid wanneer zij een reis boeken.

Natuurlijk is het van belang bij een reis dat het verblijf op een goede manier geregeld is, en natuurlijk willen we dan ook met duurzaamheid rekening houden. De jongerengeneratie heeft natuurlijk nog een lange levenscyclus. Daarop worden zij dan ook geattendeerd, en zij voelen zich dan ook naarmate de tijd steeds meer verantwoordelijk voor de drie P’s (people,planet,profit). Voor verblijf in deze doelgroep kiezen we voor het gebruik van hotels. Met deze hotels willen we dan ook op een duurzame manier samenwerken.

Natuurlijk zijn voor allebei de doelgroepen duurzaamheid en beleving een v/d belangrijkste factors binnen de reizen. Bij de 3v’’s moeten we hier dan ook optimaal gebruik van maken. Het is van belang dat ook de doelgroep zich bewust wordt van het belang van duurzaamheid. Uiteraard kan men niet alleen maar duurzaam denken, want de vakantie van de consument staat voorop. Daarom wordt bij elke activiteit zo goed mogelijk gekeken hoe de beleving het grootst is.