Vraagzijde

Vraagzijde:
Geef een uitvoerige beschrijving van de doelgroep ‘Nederlandse groeps(rond)reiziger’, zowel kwantitatief als kwalitatief.

Hoe is de markt Nederlandse groeps(rond)reiziger gesegmenteerd? Geef van elk segment een korte, maar kernachtige beschrijving en inventariseer in hoeverre elk segment mogelijk geïnteresseerd is in duurzaamheid in het algemeen.

Voor we antwoord gaan geven op de vraag wat omvat nu eigenlijk de Nederlandse groepsreiziger gaan we kijken naar de betekenis van groepsreizen. Meestal een culturele vakantie. Hierin rijst met een groep van een variërend aantal personen.  Consument: reis als groep geboekt en ondernomen. Voor de producent: individueel geboekte pakketreizen waarvoor grotere aantallen stoelen op groepsbasis een contract hebben. Groepsreizen kunnen we dan ook we ook weer onderverdelen in besloten en open groepsreizen. Besloten reizen zijn groepsreizen dat door een gezelschap is geboekt en die dus een relatie tot elkaar hebben. Open groepsreizen zijn dus individuele boeker die in een andere groep worden toegevoegd.

De doelgroep groepsrondreizigers kent natuurlijk vele verschillende segmenten. Groepsreizen zijn er in vele verschillende vormen. Zo heb je singlereizen, busreizen, avontuurlijke groepsreizen, speciale groepsreizen voor stelletjes etc. Maar waarom kiezen mensen voor een groepsreis? Voor sommige mensen is dat een financiele reden. Groepsreizen zijn nou eenmaal goedkoper dan de individuele reizen. Anderen mensen kiezen  bewust voor een groepsreis omdat ze op zoek zijn naar nieuwe contacten en het avontuurlijk. Groepreizen zijn bij elke soort bestemming wel te vinden. Stedentrips maar ook grote trektochten, van Engeland tot Azië overal zijn deze soort reizen beschikbaar.

Natuurlijk is een ´´groepsrondreiziger´´ erg breed omschreven, en daarom kijken wij naar de Nederlandse groeps(rond) reiziger. We kijken naar de elementen die onze toeristen nou eigenlijk beschikken op kwalitatief maar ook op kwantitatief gebied.

Kwalitatief:

Natuurlijk kijken we bij kwantitatieve kenmerken vooral naar de cijfers en feiten die groepsrondreizen bieden. Maar dit omvat uiteraard niet de meningen en de niet vast te leggen kenmerken van groepsreizen. Hierbij hebben we dan ook een voorbeeld van een beschreven reactie van een Nederlander die aan een groepsreis in zuid-afrika heeft deelgenomen:

'Zeer indrukwekkende reis vol tegenstellingen in veel opzichten. Natuur, arm-rijk, zwart-blank, steden-platte land laat diepe indrukken achter.
Genoten van natuur en lodges, wildparken (vooral de kleine) en vriendelijkheid van bedienend personeel. Prachtige dansen en muziek. Ondanks de vele kilometers in de bus bracht iedere dag nieuwe ervaringen. We zullen nog lang nagenieten en na praten!' mares – nijmegen.  Zoals men kan zien is door kwalitatieve informatie een veel betere visie te maken dan door kwantitatieve info. We kunnen een beeld scheppen en voor ons zien hoe zo’n soort vakantie eruit ziet.

Segmentatie:

 

  • Singlereizen: deze soort reizen richten zich tot de doelgroep singles, deze doelgroep varieert in leeftijden. Dit kan zijn vanaf 18 jaar, maar ook tot 60 jaar. Bij deze doelgroepen gaat het vooral om dat de mensen in contact komen met elkaar. Deze doelgroep zal minder gericht zijn op duurzaamheid, omdat toch de gerichtheid op de singles te groot is.
  • Ouderenreizen: deze doelgroep staat erg bekend om de culturele en geschiedenisrrijke bezoeken die zij tijdens hun vakantie brengen. Stedentrips en groepsrondreizen staan ook erg hoog in het aandeel. Duurzaamheid is voor deze groep vaak ook belangrijk, en als reisorganisatie kan men dan ook goed inspelen hiermee.
  • Wandelreizen: Ook bij deze reizen richt men zich op een brede doelgroep met variërende leeftijden. Hierbij richt men zich op de natuur en het wandelen. Duurzaamheid kan dus een belangrijk onderwerp zijn bij deze soort groepsreizen. Vooral de P van planet zal hierbij een belangrijke factor innemen.
  • Avontuurlijke groepsreizen: Deze reizen hebben een minder variërende leeftijd dan wandelreizen. Deze avontuurlijke reizen zijn dan vaak ook te zwaar voor de meeste 50+ ‘ers , wat hen niet uitsluit van deelname. Ook bij deze vorm van groepsreizen is onder de duurzaamheid de P van planet een belangrijke factor.
  • Maatschappelijk werkers: deze mensen vetrekken (vaak naar een ontwikkelingsland) om de lokale bevolking een handje te helpen. Deze doelgroepen zijn meestal rond de 20/30. Maar ook senioren nemen hieraan deel, zij krijgen vaak een taakfunctie als leidinggevende. Duurzaamheid speelt hierin dan ook een belangrijke rol. Hierbij denken wij dan ook vooral aan de P van People. Men wil de lokale bevolking helpen bij de opbouw van hun stad/land.
  • Stedentrips: deze groepsreizen bekijken vooral de culturele kant van in dit geval steden. De nadruk ligt vooral op het bezoeken en het bezichtigen van monumenten en andere culturen. Duurzaamheid kan hierbij een rol spelen, maar ligt op dit moment nog erg op de achtergrond.
  • -          Jongerenreizen: bij dit segment ligt de doelgroep natuurlijk redelijk strak. Het gaat in dit geval om jongeren. Variërend van ongeveer 16 tot eind 20. Vooral de zon, zee, feest vakanties zijn erg geliefd. Toch is er een opkomst van jongeren die interesse hebben in andere culturen. En veel jongeren die een tekort hebben bij deze strand vakanties. Ook duurzaamheid is nog een ferme ontwikkeling in deze sector.
  •  

Er is ook wel degelijk een stijging te vinden van buitenlanders die Spanje bezoeken. Aangezien wij groepsreizen organiseren naar Spanje toe is dit een belangrijke ontwikkeling voor het aanbod. Uit onderzoek van toeristenorganisatie Frontur bleek er een stijging van 20.9% van het aantal buitenlanders naar Spanje in 2011. Ook stond Spanje op de toplijst van meest bezochte bestemmingen voor toerisme. En zij stonden maarliefst op de 2e plek.

Geef een top 5 van de meest opvallende bevindingen m.b.t. de vraagzijde.

 

Top 5:

  1. Het belangrijkste punt onder de vraagzijde is de grote vraag naar Spanje als toeristenbestemming. Zonder vraag naar een bestemming heeft het dan ook weinig zin om georganiseerde reizen naar deze bestemming te verzorgen. Doordat er zo’n grote stijging is, zullen dus ook meer mensen in de doelgroepen de voorkeur hebben voor deze bestemming.
  2. Spanje stond tot op voorheden op de 2e plaats van de meest bezochte landen ter wereld. Dit is natuurlijk een belangrijke promotie wanneer je je richt tot dit land. Dit zal alleen maar meer mensen de aanleiding geven tot bezoek van dit land.
  3. Spanje staat ook bekend om de druk bezochte badplaatsen. Tegenwoordig zijn steeds meer jongeren ook geinteresseert in het bezoeken van culturele activiteiten. Dit is dus een belangrijke ontwikkeling met betrekking tot groepsrondreizen die georganiseerd gaan worden. Ook kan duurzaam toerisme op deze doelgroep meer toegepast worden. Deze doelgroep is in opkomst en laat het massatoerisme langzaam achter zich.
  4. Duurzaam toerisme is een steeds belangrijkere factor. Mensen willen zich inzetten voor de drie P’s. People, Planet en Profit moeten in balans worden gebracht. Ook steeds meer mensen in deze doelgroep willen dan ook een steentje hieraan bijdragen. Vooral onder de jong volwassenen word dit gezien als een belangrijk onderwerp.
  5. Stedentrips zijn steeds meer in opkomst. Deze soort reizen waren eerst vooral in trek bij de senioren. Maar steeds meer doelgroepen trekken deze soort reizen/trips toch zich aan. De ontwikkeling van stedentrips is dan ook erg aantrekkelijk voor de groepsrondreizen die wij gaan organiseren.

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb